Behalve de partij winnen of verliezen kan het gebeuren dat de schaakpartij in een remise eindigt. Dit is bijvoorbeeld het geval als de eigen koning niet schaak staat, maar er alsnog geen zet meer mogelijk is. Eigenlijk is er dan een patstelling ontstaan, waardoor de partij onmiddellijk in een remise beëindigd wordt. Deze patstelling noemen ze ook wel een ‘pat’.
Hoe ontstaat een remise
Een remise kan ook nog ontstaan door de ‘vijftig-zetten-regel’ of door driemaal dezelfde stelling. Ook een dode stelling kan tot een remise leiden. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om met enkel koning en loper de koning van de tegenstander mat te zetten.
Zelf remise aanbieden
Eén van de spelers kan ook zelf remise aanbieden. De andere speler kan dit aanbod aannemen of afslaan. Men kan dit aanbod mondeling afslaan of door na het aanbod toch een zet te doen. Tijdens een wedstrijd kan een onredelijk aanbod voor een remise of te vaak remise aanbieden als hinderlijk worden ervaren. Dit kan zelfs door een scheidsrechter worden bestraft met bijvoorbeeld een tijdstraf. Bij informele schaakpartijen zal dit niet zo snel gebeuren. Een informele partij wordt ook wel een vrije partij genoemd.